Få en vattenavvisande yta genom att behandla stengolv med stenolja.

Stenolja på betong och sten

Använda Stenolja på betong och sten

Vi får många frågor om vår Stenolja passar till betongbänkskivor. Ja, är det enkla svaret. Det finns lite att tänka på innan man behandlar en yta med Stenolja. Är bänken nyss gjuten så behöver den torka/brinna klart, räkna med 6–8 veckor. Finns det fläckar på ytan så måste dom slipas bort innan oljning, annars förseglas dom. Värm upp Selder Stenolja till 130 grader, lättast i en fritös. Ska bänkskivan vara utomhus eller utsättas för mycket slitage så måste Stenoljan vara varm. Mätta ytan, suger det olika så flytta runt oljan. När ingen mer olja går in i stenen, vänta i ca 30 min. Torka sedan bort allt överflöd, det är extremt viktigt. Dagen efter kan man polera ytan med en bomullstrasa/mirlon med kall Stenolja, kom ihåg att även då torka bort överflöd.

Stenoljan passar även till sten/betonggolv, det som är viktigt att tänka på då är att olika stenar suger olika mycket. Sten med grövre struktur får lätt skillnader i glans då det kan vara svårt att få bort allt överflöd av olja.

Om det finns golvvärme, stäng av den innan behandling, det är för att det inte ska torka för snabbt. Detta gäller inte för källare där det i regel är kallare.

Om man vill olja ett kakel eller porös klinkers så går det alldeles utmärkt, det man måste tänka på då är att fogen kommer att bli mörkare då den väts av oljan.

Är man osäker på tillvägagångssätt eller hur ytan kommer att reagera, testa oljan på en liten del av ytan först.

Stenen blir mörkare av oljan, för att testa hur mörkt ditt golv/din bänk kommer att bli efteråt, blöt en disktrasa och lägg på ytan en liten stund. Så som det ser ut under, är hur golvet/ytan kommer se ut efter behandlingen.

Slipning

För en jämn och blank yta slipas betongen. Blöt ytan och slipa med små cirkelformade rörelser. Använd slippapper med kornstorlek 80 och slipa till önskat utseende. Byt därefter till slippapper med kornstorlek 240 för att polera det sista. Då slipandet sker med vatten bör inte en elektrisk slip användas, utan slipa för hand med en slipkloss. Det är möjligt att slipa sig förbi betongens helgråa yta (cirka 0,5–1 mm) och plocka fram stenen i betongen. En sådan yta brukar kallas ”terazzo”. Det är ett vackert och något mer tidskrävande alternativ till den gråa betongfärgen. När slipandet är klart spolas ytan ren med vatten. Efter rensköljningen ska betongen självtorka ett dygn innan den avslutande ytbehandlingen appliceras. 

Få ett långvarigt resultat av att behandla betongolv med stenolja från Selder.
Betonggolv behandlat med STENOLJA efter fem månader. Tyresö.
stenolja på betong ger en vattenavvisande yta.
Till höger STENOLJA på betong.
Få en vattenavvisande yta genom att behandla stengolv med stenolja.
Vatten på betong behandlad med STENOLJA.
behandla kalkstensgolv med stenolja för en smutsavvisande yta.
Kalkstensgolv behandlat med STENOLJA.