Såpbehandlat golv från Selder

Så såpbehandlar du ditt trägolv med Selders golvsåpa

Vi får många frågor om såpbehandling av golv. Vi förespråkar ett såpbehandlat golv pga. att det är ekonomiskt och miljövänligt samt får en snygg finish och är lätt att underhålla. Det som är viktigt att tänka på är att golvet ska vara torrt, är det fuktigt av vatten finns det ingen plats för såpan att tränga in i trät. 

Häll ut såpa på golvet, du kan använda en golvpensel eller en vattenskrapa för att sprida ut såpan, detta gör man för att golvet ska mättas av såpa. Du behöver flytta runt såpan över golvet för att det kan vara så att trät mättas olika. När golvet inte kan ta mer såpa är det dags att ta bort överflödet och sen moppa golvet med endast kallt vatten. Vänta inte för länge med att ta bort såpan, torkar den blir det kladdigt. Vi rekommenderar att man låter såpan verka i ca 30 min-1 h. Moppa sedan tills vattnet blir klart, det kan behövas 6–7 moppningar. 

Det som är så trevligt med ett såpbehandlat golv från Selder är att du vid nästa städning endast behöver en mopp och en hink med kallt vatten, vattnet kommer att lösa upp såpan i golvet. Du behöver alltså inget annat rengöringsmedel när du har ett såpbehandlat golv från Selder. Vi räknar med (beroende på hur ofta du städar) att en såpbehandling räcker till ca 50 skurningar innan behandlingen måste göras om. Denna behandling passar till vardagsrum och sovrum. I kök och hall utsätts golvet för mer påfrestningar och det kan lätt bli fläckar, fläckarna är dock lätta att få bort men det behövs mycket mer underhåll.

ALL ÖVERFLÖDIG SÅPA MÅSTE TORKAS BORT

Furugolv som såpbehandlas blir åt det gråare hållet med tiden.

Grangolv blir jätteljusa, åt det vita hållet.

Ek, alm, ask som innehåller garvsyra kommer att reagera med såpan och bli mörkt men ljusnar efter varje moppning under behandlingen.

Teak (utomhus) grånar av en såpbehandling.

Askparkett behandlad med Selder golvsåpa
Såpbehandlad askparkett.
Såpbehandlat furugolv.